woensdag 29 april 2009

Een alternatief voor eieren zoeken

Elke dag gaat bij ons de wekker om 0600. Sinds een tijdje pakt deze het wat sympatieker aan en heb ik niet meer de nauwelijks te onderdrukken neiging hem te lanceren wegens het door merg en been gaande geluid. Geweldige uitvinding die wake-up light.

Ik ben een ochtendmens met een tamelijk punctionele biologische klok. Die wekker is er niet voor mij. Ik ben wakker, klaar wakker (en waarschijnlijk zeer irritant). Er zijn maar twee standen, aan of uit, en 's ochtends is dat 'aan'. Ook op paasochtend kwart voor zeven.

Om mijn lief niet te zeer in de weg te zitten sta ik op om koffie te zetten, ons weekend ritueel, koffie op bed. Vroeger had ik mijn espressoapparaat op mijn nachtkastje staan, maar tegenwoordig ben ook ik enigzins aangepast geraakt en staat deze gewoon op het aanrecht.

Vandaag zet ik koffie met een presenseoapparaat, het pruttelt, en ik ga naar buiten voor mijn ochtendrondje erf. Een prachtige voorjaarsochtend op het platteland. Kippen, kalveren, pony's, moestuin.

Eerst de meisjes, mijn twee maanden oude loeiende grasmaaiers, begroeten (Kriek en Kalfàdos). Stal leeg, wei leeg. Lichte paniek: waar zijn de koeien?

Gejat, uitgebroken, het hek lijkt intact en wie steelt er nu een kalf? Uitslaaptijd van mijn lief is over. Schat, de koeien zijn weg!


In de vlugheid snel de halsters gepakt, wat veekoek, als lokmiddel. Eerst maar eens een rondje met de GSV (Grote Smerige Volvo). Dat doen we ook als de hond kwijt is. En meestal kom je het vermiste huisdier dan wel tegen. Een hond laadt je echter makkelijk achterin, enfin problemen moet je pas oplossen als ze er zijn.


Daar staan ze dan, een halve kilometer verderop, op de wei van een van de buren. Niet vooraan in de wei, maar helemaal achterin. Nat gras, blauwe ballerina's. Heel fijn...De meiden laten zich een veekoek niet ontzeggen, maar mee? Geen optie, althans niet vrijwillig. De meegebrachte halsters komen goed van pas. Tenminste, als we ze omkrijgen, en dat blijkt nog een hele onderneming.

Een briljant idee van mijn wederhelft, de hond krijg je ook rustig door er over heen te gaan staan. Een kalf echter, zet de sokken erin. Met een rodeoshow op de vroege ochtend belandt mijn lief met zijn ledematen in de vier windrichtingen plat op zijn gezicht in het natte gras. Ik heb niet gelachen, echt niet...

De girls verdwijnen op een drafje. Sprintfähig op de ballerina's er achter aan. Bij een schuur op het erf van een van de buren kunnen we ze klem zetten. Alles, inclusief de waakhond, nog in diepe rust. De GSV staat met draaiende motor, op het landweggetje.

Met de aangelijnde dames vormen we ongetwijfeld een fraai kwartet. Koeien lopen niet mooi naast, daar wordt nog aangewerkt. Tegen kwart voor acht staat alles weer op stal, inclusief de GSV. Wel mooi dat dit nog kan, een auto met draaiende motor die er nog gewoon staat als je terug komt.

We zitten getweeën op de strobaal, klaarwakker, kopje koffie schat? Ja graag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten