maandag 29 maart 2010

Wieden met de Caterpillar

Tuinbladen zijn fijn. Ik installeer mezelf geregeld op de bank met een flinke stapel kleurrijke inspiratie. Handige snoeitips ook, tja de samenstellers van zo'n blad moeten optimistische mensen zijn.  Zucht, als ik naar buiten kijk zakt de moed me in de stiletto's.

Op ons erf staan voornamelijk populieren en coniferen, veel. Praktische bomen. Coniferen zijn dicht en altijd groen, dus ideaal om van alles achter te mikken. Had Wim Sonneveld het over, " gooi het maar achter de rodondendrons" , de vorige eigenaars waren hierdoor vast ge├»nspireerd,al hier voldoet de conifeer ook prima. De ontdekking toen we toen we hier kwamen wonen. Onze eigen vuilnisbelt, lege jampotten voor een heel weeshuis. Een erfenisje uit het verleden, zelf zetten we toch maar braaf de container aan de weg. Camuferen zou een betere term zijn voor die bomen, enfin ik vind ze vooral erg lelijk.

Populieren zijn handig, je kan er klompen van maken, en groeien snel, je hoeft maar een tak in de grond te steken, en hup, weer een populier, gezellig.

Rondom ons erf staat een rijtje van die dingen. In het buitengebied wordt alles geknot, naief als ik ben dacht ik dat knotten voorbehouden was aan wilgen, maar blijkbaar wordt al het boomachtige geknot.Zo heb ik de knot berk ook al zien passeren en zijn wij dus in het bezit van enige knot populieren. Een rijtje gevaar voor de volksgezondheid met rotte stammen en wiebelkronen, dat hoog nodig geepileerd moest worden. Niet echt een klus voor mij en m'n snoeischaar, besloot ik.

De verhouding van mijn snoeischaar ten opzichte de coniferen en populieren jungle, in mijn tuin is er een van Goliath en David. Nee, ik ben niet bijbels genoeg op deze vergelijking ook in praktische zin door te trekken, dus ik probeer: Lief?

Lief, wijs geworden van een eerder snoeiavontuur, weet raad. Nog wel wat verongelijkt vanwege mijn snoeigebod, wat wil zeggen: de populieren achter het kippen hok zijn verdwenen maar het kippenhok was ineens nog rustieker.... Hij gaat vallen....shit, shit,shit...krak...Ehm, juist. Sindsdien geldt mijn snoeigebod: geen kettingzaag gebruiken dichtbij bebouwing. Nee ook niet bij die half ingestorte stal, die is al ruine genoeg.

Het snoeiprobleem is door lief vakkundig opgelost, want hoe doe je dat in grote-tuinen-land? Je huurt een kraan. Nu heb je verschillende soorten kranen, hoveniers hebben ook wel eens een kraantje. Je verwacht dan niet echt dat een caterpillar soepeltjes de oprijlaan opdraait...verrassing.

Met zijn telefoon tussen hoofd en schouder geklemd dunde de kraanmachinist het bomenpark vakkundig uit. Een bijna surrealistisch schouwspel, alsof je aan het tuinieren bent met een reuze pincet, wat ons een dag zagen-scheppen-zweten zou hebben opgeleverd was nu in een oogwenk gebeurd. Een aanrader, misschien iets voor de tuintips in zo'n blad, maar wellicht niet helemaal geschikt voor de doorsnee tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten