woensdag 14 april 2010

Fazant van de grill

Ehm schat? Iets in de toon van de stem van Lief is bijzonder, dus ik kom direct kijken.
Er zijn auto' s met zo'n beeldje op de snuit, een katachtige of een adelaar. Alleen, dit had ik nog nooit gezien. Tussen het nummerbord en de grill zit een fazant, klemvast. Ja, zegt lief, ik hoorde wel een klap, maar toen ik in mijn spiegels keek, zag ik niks. Geen wolk veren, niks! Mensen keken wel wat vreemd naar mijn auto. Dat kan ik mij voorstellen!De auto ansich, is al niet onopvallend, laat staan zo met die verenpracht voorop! Tja zegt de buurman, dat lukt je maar 1 keer in je leven!

Daar staan we dan, met de fazant. Morsdood, verder ongeschonden. De honden zijn belangstellend. Wat doen we ermee? In de grond stoppen? Is eigenlijk ook zonde! Het is een prima fazant. Maar ofschoon ik aardig kan koken, een visje wel weet te fileren, is het demonteren van een compleet bevederde fazant een ander verhaal. We staan een beetje schaapachtig op ons erf. Wacht, zegt lief, ik bel ons moeder, die kan kippen slachten, en een fazant is in die zin ook een soort kip.

Hij moet wel leegbloeden. Ok. Lief pakt een bijl, en ontkopt de fazant. Daar hangt hij dan, aan het betonijzer in de moestuin waartegen ik mijn peultjes bedacht heb.

Mijn schoonmoeder is er als de kippen bij, in overall, op laarzen, de messen geslepen. Wat heb je nodig? Een emmer water en een bak voor het afval.

Kan jij hem vasthouden? Natuurlijk. Daar sta ik dan, met steeds weer een ander onderdeel van de fazant in mijn handen. Rats, dat was het verenpak, krak, dat waren de poten. De fazant blijkt steeds meer te gaan lijken op zijn collega in de plastic supermarkt bakjes! Het ingewanden pakket is duidelijk zichtbaar. Het vasthouden steeds glibberiger. Zo kregen wij biologie zegt mijn schoonmoeder grijnzend.

Van achter het hek kijken de honden likkenbaardend toe, vergeet het maar jongens!
Jij kunt nu ook kippen slachten zegt mijn schoonmoeder, ehm, nou, weet niet of ik het allemaal heb onthouden! De kippen in de ren tokken verontwaardigd, althans dat denk ik.

Uiteindelijk ligt de fazant in onderdelen in de emmer. Komen jullie eten morgen? Ja graag. Ok, nu nog een goed recept voor fazant opsnorren! Iemand suggesties?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten