woensdag 7 juli 2010

john deere parks here

Onder druk wordt alles vloeibaar. Je bent startend kersen teler en dan zitten er ineens rupsen in je boomgaard. Dikke vette kronkelaars staren me grijzend aan terwijl ze een hap nemen van een maagdelijk blaadje aan onze kersenbomen. Als beginneling bel je dan de teeltvoorlichter, en ofschoon de samenvatting van het advies vrij vaak spuiten, spuiten, spuiten is, en wij niet zo erg van de chemie zijn, had deze ook wat biologisch verantwoord spul in het assortiment. Maar ook hier geldt, wil je dat op je bomen hebben, dan heb je een spuit nodig. Geloof me, met een plantenspuit te werk gaan, werkt prima bij een boompje of 2, maar bij 3000 bomen wordt het toch een iets ander verhaal.


We moesten dus aan de mechanisatie geloven, tot groot genoegen van lief. Die met gezwinde spoed een adresje heeft gevonden. In Zeeland, en dan bedoel ik niet het dorpje Zeeland hier drie landweggetjes verder. Zo togen wij dus cabriogewijs naar nog zuiderlijker west Nederland.

Ik kan me zo voorstellen dat er logischere outfits zijn, dan een beeldig rokje en dito ballerina's als je een trekker gaat kopen, maar goed je komt recht uit je werk, en als je dan nog een roteind moet rijden, dan doe je het ermee!

Oud roest, een schuur vol. 'U zoekt een trekker en een spuit?' ' Ja, en graag ook nog een maaibalk' . Trekkers, nog meer trekkers, en goh...nog een aantal trekkers, afgewisseld met spuiten en nog nader te identificeren spul. Een verzameling oud ijzer die een kamper doet kwijlen.

Maar daar staat hij te glimmen, het is wel geen Fendt, maar hij is ook groen. En met Cabine, en Radio. Lief is gelijk verkocht, en zo ook de John Deere. Ik sputter nog een beetje tegen, 'hij is wel duur' , maar het mag niet baten. Ik ontdek mijn strategisch belang in deze… Schat… ik stribbel niet tegen ....dusseh…je weet dat ik dit wisselgeld nog een keer incasseer..Ik doel op een al eeuwen door mij gewenste tank op wielen.

Lief is helemaal blij, ook de spuit is een John Deere. Op het saunagelijke kantoor van de handelaar wordt een pilsje open getrokken op de nieuwe aankoop. Het is inderdaad bijna Belgiƫ. Jupiler. Wilt u er een glas bij? Nee, er zit al glas om heen.

De volgende dag wordt de spuit afgeleverd, begin van de midddag. Ik probeer op tijd thuis te zijn, met een reden. Ik en trekkers, da's op het moment nog een ongekende combinatie. Dus een beetje instructie is van harte welkom....en wel zo veilig..Ik draai het erf op, daar staat hij op het witte split. Trekker plus spuit. De nota op de zitting. Tja wat nu?
Ik loop er peinzend omheen, de sleutel steekt in het slot. Tja dit blondje komt ook maar gewoon uit de straat!

Wat nu?

We wonen in een buurtschap met Boeren en Buitenlui, en de eerste categorie komt dagelijks per trekker voorbij.  De laatste per cabrio.

Dus nu? Ik bel de buurman. De koeienboer aan het eind van de straat.  Pezig, petje, sjekkie. ' Eh .. heb een vraagje...we hebben een trekker gekocht..maarreh, ik weet eigenlijk niet hoe die werkt...ehm..zou je me misschien kunnen helpen?' Binnen vijf minuten draait de Fendt het erf op, een korte cursus trekker rijden voor de ballerina's en ik. De lokale kroeg heeft het er waarschijnlijk nog over!

Een vuurdoop, voor het eerst op de trekker, in zijn achteruit, met de spuit erachter. Het moge duidelijk zijn dat ik ook geen aanhangwagenrijbewijs heb! Toch...Ik heb maar twee ijzeren plantenbakken geraakt!(en een muurtje ..ssst)

Lief is boerenzoon,  varkensboeren hebben echter geen trekkers. Dus met mijn voorsprong van wel 50 meter speel ik instructeur. ' Daar moet je koppelen en da's de handgas' .
We leren snel. Gelukkig!

1 opmerking:

  1. Een Fendt of een John Deere mij om het even, het zijn beide machtige trekkers. Erg mooi om te lezen, dat u naast het rijden vanuw cabrio, het ook eens op een ander vervoermiddel durft.

    BeantwoordenVerwijderen