maandag 29 oktober 2012

Strooiwagen


Schatje… Ja? Aan de toon hoor ik dat manlief even iets minder blij met ondergetekende is. En ik voel natuurlijk al op mijn klompen, vandaag in de vorm van bordeaux lederen laarzen overigens,  aan waar het om gaat. Ik heb koeien, en koeien moeten eten. En aangezien wij niet echt beschikken over al te uitgestrekte landerijen, zijn er momenten in het jaar dat ik moet bijvoederen, en dat voer dat koop je nu eenmaal niet bij de supermarkt. Tenzij je een fortuin wil besteden aan microscopisch kleine absurd geprijsde pakjes hooi die met name bedoeld zijn voor cavia’s en langoren en hun toch wat naïeve baasjes, maar dat terzijde
Hooi en stro koop je bij een boer, of bij een boerderijwinkel, en meestal raak ik bij het laatste verzeild en daar haal ik dan ook in één moeite door de koeienbrok, het scharrelgraan en de kippenkorrel. Het moge duidelijk zijn dat die laatste twee keer twintig kilo niet voor de dames maar voor het pluimvee zijn bedoeld. Ik haal daar ook mijn hooi.
Ik ben van het pragmatische soort, dus ik kies mijn auto’s vooral op hooi-laadvermogen, en dus rijd ik meestal in nogal grote exemplaren. De huidige is niet alleen grijs, maar heeft ook een grijskenteken en tja dan past er heel wat in. Dus ook hooi, makkelijk vier pakjes. Van die kleine dan he, ik heb (helaas) geen groot rijbewijs. Waar ik dan even geen rekening mee hou, is dat de auto weliswaar een grijskenteken heeft, maar feitelijk gewoon een omgebouwde personen wagen is. Dat wil dus zeggen dat vloer en plafond noch in theorie, nog in praktijk glad afneembaar zijn. Alles blijft er in hangen. Dus ook hooi, bij stro heb je overigens het zelfde effect.
En dus als mijn liefhebbende wederhelft in zijn nette pak naar de zaak wil rijden, dan kan het zo voorkomen dat de auto, om het maar zo te zeggen, nogal hooïg is. Dan heeft ie nog geluk dat ik de auto heb uitgeladen want anders zit je in een rijdende hooiberg zonder functionerende achteruitkijkspiegel. Ruikt wel heel landelijk trouwens.
Vandaag is de auto weer aardig ‘hooïg’, ik probeer nog even leuk te doen, ‘tja schat , we hebben nu  een heuse strooiwagen’. Maar hij lijkt nu echt niet zo blij. Omdat je het ijzer moet smeden als het heet is probeer ik: ‘zal ik anders honderd pakjes hooi bestellen? Het idee valt in vruchtbare aarde en dus pak ik de telefoon.
Een paar maanden eerder hadden we voor het stro al een vergelijkbare manoeuvre uitgehaald. Achter onze grond werd de akker bewerkt door de Stofvreters. De Strofvreters zijn een vereniging die werkt met oude landbouwwerktuigen. Ze hebben schitterende oude tractoren en zijn een graag geziene gast bij evenementen in onze omgeving. Daarnaast werken ze ook daadwerkelijk met deze oude werktuigen, en verbouwen dan op traditionele manier minder vaak voorkomende, lees geen mais, granen.
Bij ons achter verbouwden ze onder andere rogge en spelt en toen de oogsttijd was aangebroken hadden ze dus ook roggestro in de aanbieding. Wij kochten honderd pakjes voor de meisjes. We kochten het stro af-land, dat betekent dus dat je het zelf moet halen. Het was een paar keer heen en weer rijden, en ik heb weer geleerd waarom je lange mouwen, hoge hals en lange broekspijpen moet hebben als je stro, of hooi gaat laden. Anders vind je nog de hele dag overal strootjes terug, en ik kan je vertellen dat jeukt! Verder is onze aanhanger niet heel erg groot, en ook niet zo hoog. Dat vergde dus een sessie creatief stapelen. Maar met een beetje goede wil gaat er heel wat op zo’n wagen. Aan mij de schone taak om te zorgen dat we onderweg niet al te veel verliezen, gelukkig is het niet al te ver rijden, want er zijn comfortabelere reisposities denkbaar dan boven op een schuddende aanhangwagen vol strobalen.
Nu was het dus de beurt aan het hooi, en dat werd gelukkig wel thuis afgeleverd, in de stromende regen, de koffie achteraf viel dan ook in goede aarde. Ik had er wel even aan moeten denken dat ik geen gebreide trui had aangetrokken. Ik zoek dus nog steeds een manier voor het onthooien van mijn trui. Iemand tips?
De dames zijn zielstevreden en manlief idem. De strooiwagen moet nog even onthooit en ontstroot worden, maar dat is van later zorg. De schuur is gevuld, en dat is, met oog op de naderende winter wel een fijn idee!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten