donderdag 19 september 2013

En wie plukt er nu precies de vruchten van?!

Kijk daar zit de vijand’ zeg ik terwijl ik over de rand van mijn wijnglas naar de vijver loer. Aan de overzijde wast een ontelbare zwerm gespreeuwte zich kwetterend in onschuld.
Wonen in een plattelandsidylle betekent een continue wedloop met de natuur. De kraaien en eksters moeten wel een torenhoog cholesterol gehalte hebben, gezien het aantal eieren dat ze van me gejat hebben, de rodelijstmussen weten de weg naar de aardbeien goed te vinden en de regent tovert de moestuin om in een authentieke jungle.
De kooktijdschriften en tuinblaadjes staan dezer dagen vol met idyllische plaatjes van schalen blozend zomerfruit in beeldige boomgaarden op schilderachtig servies. Onze missie is duidelijk: kersen, diepzwart, liefst zo groot mogelijk, glanzend, zonder butsjes of scheuren en met een frisgroen steeltje. Want zo willen de supermarkten het.
Maar tussen ons doel en de realiteit staat een hindernisparcours waar defensie nog een puntje aan kan zuigen. Een sadistisch samenwerkingsverband tussen weergoden, plagen en niet te vergeten erfdieren zet geraffineerde obstakels tussen teler en kers.
Zijn het niet de koeien die de verlokkingen van de grasstroken in de boomgaard niet kunnen weerstaan en in hun elegantie dwars door de fertigatieslangen dartelen, blijkt Koning Winter het in april het nog wat al te gezellig te vinden in ons kikkerlandje en sta je dus bij nacht en ontij de kostbare bloesem te beveiligen met warmtekanonnen.
Niemand is je trouwer dan je vijand en zo is natuurlijk ook het duo rups en luis weer vol op van de partij.
Maar uiteindelijk hangen ze er dan. De kersen, veilig afgeschermd met netten tegen vogelgespuis, glanzend aan de takken. Klaar om geplukt te worden en hun weg te vinden naar supermarkt en de kraam aan huis.
In de bloesemtijd kreeg de boomgaard bezoek van een grote schare fietsers, voor een groot deel grijsgelokt en elektrisch aangedreven, met alle tijd voor een praatje. De meest gedeelde anekdote van de dag verhaalde over kersen jatten in de boomgaard.

Hmm blijkbaar moeten we naast houtduiven ook de grijze duiven in de gaten houden….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten