donderdag 10 augustus 2017

Pikkers

Of het nu een braam, een brandnetel, of een distel is. Hier, in Brabant, heet het illustere drietal kernachtig samengevat: pikkers.
En pikkers prikken, of branden en ze groeien nogal vaak op plekken waar ik ze niet wil hebben, namelijk, in mijn tuin. Het zijn ruigte kruiden, vandaar!
En met dat prikken en branden zijn ze nou niet echt mijn beste vrienden. Alhoewel je er een aantal van, de braam en de brandnetel, nog wel nuttig kunt inzetten. Voor de distel heb ik nog geen prettige bestemming gevonden, maar dat kan aan mij liggen, ofschoon ook de koeien ze links laten liggen.
Van het prikkelige drietal is de braam toch wel mijn absolute favoriet. Je kunt er namelijk jam van maken, van de vruchten dan he, niet van de struik zelf. En jam maken vind ik nou eenmaal erg leuk om te doen. En dus kook ik in de nazomer potten vol jam. Die dan vervolgens decoratief op de plank staat te verstoffen. Want tja zoveel jam eten we eigenlijk niet. Maar ach, het is ook altijd leuk om iemand een potje cadeau te doen. En naast jam kan je van het blad ook thee maken, maar dat heb ik nog niet geprobeerd.

Van die brandnetels kan je schijnbaar ook thee maken, en soep, die alleen brandt als je hem te heet serveert. Ach ja ik las ooit ergens dat onkruid alleen onkruid is, omdat het op de verkeerde plek staat. En wij mensen hebben nou eenmaal graag de regie, en daar is de natuur het meestal niet helemaal mee eens. En tja misschien is het dan wel zo verstandig om af en toe eens met met de genade mee te bewegen, en eens te kijken wat je zoal met je onkruid kunt doen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten